Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -> Διαδρομές -> Διαδρομή 7 Καλάβρυτα -Ι.Μ. Αγ. Λαύρας - Λαγοβούνι - Πριόλιθος - Αροανία - Αγρίδι - Ψωφίδα - Τριπόταμα

Διαδρομή 7 Καλάβρυτα -Ι.Μ. Αγ. Λαύρας - Λαγοβούνι - Πριόλιθος - Αροανία - Αγρίδι - Ψωφίδα - Τριπόταμα

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font
alt Ξεκινήστε αρκετά πρωί αυτή τη διαδρομή για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρόνο και το φως. Να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε, δηλαδή δίχως να τρέχετε. Ο δεύτερος λόγος είναι λιγότερο ισχυρός αλλά αρκούντως εύγευστος...
Έχει να κάνει με τις λαχταριστές τυρόπιτες και τις υπόλοιπες παραδοσιακές γεύσεις που σερβίρονται ως πρωινό στις καφετέριες των Καλαβρύτων.
Από εδώ ξεκινάμε το ταξίδι και μηδενίζουμε το κοντέρ στο ύψος του σταθμού του Οδοντωτού. Η φερεγγυότητα της πρόσκλησης για Τριπόταμα εξετάζεται όταν φτάσεις.
Προλαβαίνουμε το ενδεχόμενο της αμφιβολίας και σας προειδοποιούμε ότι ο χάρτης έχει φυλάξει για την περιοχή ορισμένες από τις ωραιότερες “πόζες” του. Βάζουμε πρώτη λοιπόν και πάμε. Το κινητό τηλέφωνο και το ραδιόφωνό σας δε θα σας εγκαταλείψουν παρά ελάχιστες φορές. Η πρώτη πρόταση μέσω πινακίδας μάς γίνεται στα 200 μέτρα δεξιά και δείχνει δρόμο που οδηγεί στην Αγία Λαύρα. Στα 300 μέτρα ακολουθεί και άλλη πινακίδα για Αγία Λαύρα αυτή τη φορά στα αριστερά. Περνάμε μέσα από πεδινές εκτάσεις που απλώνουν μπροστά μας το ανοιχτό τους πράσινο το οποίο χαράζουν αγροτικοί χωματόδρομοι. Δεξιά από το 3ο χλμ. φαίνεται το χωριό Σκεπαστό και μπροστά μας δεσπόζει πάνω στο λόφο επιβλητικό το Μοναστήρι όπου ανέμισε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821. Στο 4,1 χλμ. αριστερά βλέπουμε το Εκκλησιαστικό Κέντρο Νεότητας και την κατασκήνωση, ένα πέτρινο κτίριο υψηλής αισθητικής που ανήκει στην Μητρόπολη Αιγιαλείας - Καλαβρύτων. Δεξιά και αριστερά, πουρνάρια και πεύκα, που φυτρώνουν αραιά μέσα στο πράσινο, και στα αριστερά ο Χελμός. Οκτακόσια μέτρα παρακάτω, στο 4,9 χλμ., υπάρχει πινακίδα.
Στην ευθεία πηγαίνει για Πάτρα (72,5 χλμ.) και Τρίπολη (93,5 χλμ.) και αριστερά για Αγία Λαύρα (200 μέτρα). Εννοείται ότι πρέπει να στρίψετε αριστερά για Αγία Λαύρα και να επισκεφθείτε την ιστορική Μονή. Συνεχίζουμε ευθεία και στο 6,3 χλμ. βρισκόμαστε ενώπιον παράκαμψης στα δεξιά που με τον ελικοειδή δρόμο ο οποίος προσφέρει πανοραμική άποψη οροπεδίου και κοιλάδας, μας οδηγεί στο Πανελλήνιο Ηρώον της Επανάστασης του ’21.
Σε 1,5 χλμ. από την παράκαμψη είμαστε μπροστά στο επιβλητικό μνημείο στο οποίο για να φτάσεις πρέπει να μετρήσεις 50 σκαλιά . Στην πίσω πλευρά του μνημείου η γη των Καλαβρύτων απλώνει τόσο απλόχερα τα κάλλη της που είναι άδικο να μην έχεις φωτογραφική μηχανή για να θυμάσαι ότι το βλέμμα σου χάθηκε για λίγο στο άπειρο δίχως καν να ζαλίζεσαι από το ύψος. Κατεβαίνουμε στον κεντρικό δρόμο και στο 10ο χλμ. συναντάμε κόμβο. Στα αριστερά πηγαίνει για Τρίπολη (94,5 χλμ.) και δεξιά για Καλάβρυτα.
Συνεχίζουμε προς Τρίπολη. Μη σας προβληματίσει αν δείτε δεξιά και αριστερά σας αγελάδες να βόσκουν ελεύθερες στα χωράφια. Δε μοιάζουν και δε είναι “τρελές”. Μόνο στην επαρχία Καλαβρύτων υπάρχουν γύρω στις 1.300 αγελάδες και πρόβατα εκ των οποίων τα 100 περίπου είναι άγρια.
Πινακίδα στο 14,7 χλμ. δείχνει δεξιά δρόμο για Κέρτεζη (7 χλμ.) και Καλλιφώνιο (7χλμ.). Στο 17ο χλμ. αριστερά βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ο πρωταγωνιστής του τοπίου που ακολουθεί, ο Ερύμανθος έχει αρχίσει ήδη να προβάlλει στο βάθος δεξιά, όπως και τα βουνά Σκάλα και Προφήτης Ηλίας (αυτό με τις κεραίες). Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 840 μέτρων και στο σημείο που μπαίνουμε στο χωριό Λαγοβούνι (στα 17 χλμ.) βλέπουμε δίπλα μας τις «ρίζες» των λόφων.
Στα 20,7 χλμ. ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος και διχάλα. Στρίβουμε δεξιά και μπροστά μας στο 21,7 χλμ. βρίσκεται ο Πριόλιθος, τυπικό χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων που σε υποδέχεται με την πέτρινη βρύση του. Εδώ και σε υψόμετρο 850 μέτρων είναι οι πηγές του Βουραϊκού. Δεξιά μας ο λόφος Μισόπλαγο. Στη θέση Στουρναράκια υπάρχει Ενετικό φρούριο με πολεμίστρες του 11ου αιώνα, χτισμένο μέσα σε σπηλιά.
Βγαίνουμε από το χωριό με φιδωτές στροφές και από ψηλά φαίνεται ο Κάνδαλος. Στο 25,7 χλμ. μας καλωσορίζει ο Δήμος Λευκασίου και συναντάμε διχάλα. Αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς Κάτω Κλειτορία (11 χλμ.), Τρίπολη (85 χλμ.) Σπήλαια Λιμνών και Κάτω Δρυμό και δεξιά προς Δρυμό (3,6 χλμ.), Αροανία (15 χλμ.), Τριπόταμα (28 χλμ.).
Πηγαίνουμε δεξιά. Προσέξτε το χάρτη του Δήμου Λευκασίου που βρίσκεται στο δρόμο για να λάβετε πολύτιμες πληροφορίες και στο 26ο χλμ. σταματήστε στη διχάλα.
Ευθεία δεξιά πάει για Τριπόταμα, αριστερά προς Δρυμό. Πάμε προς Τριπόταμα και το τοπίο αρχίζει να αγριεύει με τα βουνά στο φόντο να ορθώνουν το ανάστημά τους πολλά μαζί με τέτοιο τρόπο ώστε σου φαίνεται πως γίνονται οι κορυφές τους μια ευθεία με το δρόμο ο οποίος συνεχίζει καλός με διπλή διαχωριστική γραμμή αλλά και μικρές κατολισθήσεις. Στα δεξιά τα βουνά γίνονται βραχώδη. Στο 29,1 χλμ. στα δεξιά υπάρχει πέτρινη βρύση με εξαιρετική θέα, και πάλι δεξιά στα 29,6 χλμ. ένας χωματόδρομος μήκους 3,7 χλμ. οδηγεί στην Ιστορική Μονή των Αγίων Θεοδώρων ένα από τα θρησκευτικά «διαμάντια» της Αχαΐας, μια μοναστική όαση χτισμένη στις πλαγιές του μυθικού Ερύμανθου. Δείξτε μόνο ιδιαίτερη προσοχή ανεβαίνοντας με το Ι.Χ. σας το χωματόδρομο για να μην έχετε ατυχήματα.
Συνεχίζουμε για Τριπόταμα και τα μάτια σας δεκατέσσερα γιατί τα πανέμορφα άγρια κατσίκια που απολαμβάνετε σκαρφαλωμένα στα βουνά, κατεβαίνουν και μέχρι το δρόμο. Στα 32,2 χλμ. δεξιά πηγαίνει προς Ανάσταση (3 χλμ.) και στα αριστερά προς Μαυροχόρτι ή Μνήμα του Ισμαήλ. Στα 33,6 χλμ. και πάλι στα δεξιά μας φαίνεται το χωριό Αγρίδι στα πόδια των βουνών, ενώ στα 36,1 χλμ. μπαίνουμε στην πανέμορφη Αροανία ή Σοποτό (930 μέτρα υψόμετρο).
Μπαίνοντας στο χωριό βλέπουμε το περίφημο αρχοντικό του Ντίνου και τη νεόχτιστη εκκλησία του προερχόμενου από την Αροανία Αγίου Παύλου. Μέσα στο Σοποτό χωματόδρομος στα αριστερά οδηγεί προς την Αλέσταινα ένα παραδοσιακό οικισμό γεμάτο πέτρινα σπίτια, τις Σειρές επίσης με πέτρινα σπίτια και την Εκκλησία της Ανάληψης, τον Άγιο Βασίλειο και τους Αγίους Θεοδώρους. Εμείς προχωράμε προς Τριπόταμα.
Στα 38,3 χλμ. αριστερά μονοπάτι οδηγεί στον Ιερό Ναό Φανερωμένης και στα 39,3 χλμ. μπαίνουμε στο χωριό Αγρίδι που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων. Στο Αγρίδι υπάρχουν δύο νερόμυλοι σε λειτουργία που μπορείτε να τους επισκεφθείτε. Βγαίνοντας από το χωριό στα 40,7 χλμ. δεξιά θα σας συναρπάσει ο μικρός καταρράκτης που ξεσπά την ορμή του … απροειδοποίητα και στο 42,8 χλμ. δεξιά θα αρχίσει να «διεκδικεί» το βλέμμα σας το πλατανόδασος.
Στο 43,2 χλμ. στα δεξιά πινακίδα: Καμενιάνοι, Δροβολοβό, Δεσινό. Νέα πινακίδα στο 48,1 χλμ. προβλέπει στα δεξιά: Λειβάρτζι (4 χλμ.), Λεχούρι (7 χλμ.) και Κερασιά. Ευθεία πηγαίνει για Τριπόταμα. Συνεχίζουμε ευθεία με καλό δρόμο με διπλή διαχωριστική γραμμή παράλληλα με τον Αροάνιο ποταμό. Στο 52,8 χλμ. στα δεξιά η Αρχαία Ψωφίδα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ορεινής Αχαΐας σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Τα Τριπόταμα μας υποδέχονται στο 53,3 χλμ. χτισμένα στα σύνορα τριών Νομών (Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας) και εκεί όπου ανταμώνουν τρία ποτάμια (Ερύμανθος ή Νουσαΐτικος, Αροάνιος, Σειραίος).
Οι κάτοικοι της Αροανίας συνηθίζουν να λένε πως βρισκόμαστε «εδώ που χαμηλώνει ο Χελμός και ψηλώνει ο Ερύμανθος» και σίγουρα δεν έχουν άδικο.
Στα Τριπόταμα βρισκόμαστε και στο κέντρο τεσσάρων κομβικών σημείων (Πάτρα - Τρίπολη - Καλάβρυτα - Αρχαία Ολυμπία). Εξ ου και η πινακίδα στο 53,3 χλμ. Δεξιά: Πάτρα (92 χλμ.), Ολυμπία (60 χλμ.). Αριστερά: Τρίπολη (70 χλμ.), Αθήνα (210 χλμ.).
Στην Αροανία υπάρχει και ιχθυοτροφείο πέστροφας. Οι κάτοικοί της ωστόσο ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τις υποστηρικτικές αυτής δραστηριότητες. Πόλος έλξης των επισκεπτών είναι όμως και τα αγριογούρουνα που «εξορμούν» τελευταίως στην περιοχή.
Σταθείτε στα Τριπόταμα. Εδώ θα βρείτε το Δημαρχείο και πολλά καταστήματα, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε και τον ορμητικό Ερύμανθο που περνάει κάτω από γεφυράκια με τις όχθες του κατάφυτες από δρύες. Ο Ερύμανθος τρέχει ασταμάτητα όλο το χρόνο.
Επισκεφθείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που σας επιτρέπει μια μοναδική θέα στο σημείο απ’ όπου γίνεται η εκκίνηση των αθλητών του rafting, οι οποίοι φθάνουν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (40 χλμ. περίπου) μέσα από ένα αφοπλιστικό, ανέγγιχτο τοπίο. Η ωραιότερη διαδρομή είναι, λένε οι ειδικοί, από τα Τριπόταμα μέχρι τη θέση Βιδιάκι.
Αν βρεθείτε στα Τριπόταμα απ’ τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου μη χάσετε την εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται κάθε χρόνο με τοπικά προϊόντα όπως ρίγανη, τσάι Ερύμανθου, καρύδια, παραδοσιακή φορμαέλα κ.ά. Αν πάλι αγαπάτε απλώς το rafting, μη χάσετε την ευκαιρία να … δαμάσετε τον Ερύμανθο και να σας δαμάσει η άγρια φύση του σε μια διαδρομή που προσφέρει τα πάντα.
 

Δείτε επίσης...

Στην ίδια κατηγορία...

Διαδρομή 16 Κάτω Αχαΐα - Άραξος - Καλόγρια - Λάππα
Ξεκινώντας από την πλατεία Δημοκρατίας της Κάτω Αχαΐας οι πινακίδες μaς πληροφορούν: • Ο δρόμος ευθεία οδηγεί σε Ολυμπία (95 χλμ.) και σε Πύργο (74 χλμ.). • Ο δρόμος... Περισσότερα...
Διαδρομή 2 Αιγείρα - Αρχαία Αιγείρα - Αιγές - Μοναστήρι - Σελιανά - Περιθώρι
Αυτό το δρόμο δεν τον ανηφορίζουν μόνο οι φυσιολάτρες και οι ταξιδευτές, αλλά και οι αρχαιολόγοι, οι γεωλόγοι καθώς και οι ποιητές που έχουν… έννομο ενδιαφέρον... Περισσότερα...
Διαδρομή 5 Πούντα - Άνω Διακοπτό - Κερνίτσα - Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου - Καλάβρυτα
Η διαδρομή μας προς Καλάβρυτα αρχίζει από τη θέση Πούντα (πλησίον του χωριού Τράπεζα) στο 60ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών αν έρχεστε από την Πάτρα και... Περισσότερα...
Διαδρομή 3 Αιγείρα - Χρυσάνθιο - Αμπελόκηποι - Όαση - Σύνεβρο
  Σημείο αφετηρίας εδώ είναι το κέντρο της Αιγείρας και η πινακίδα που προτείνει: Χρυσάνθιο (9 χλμ.), Συνεβρό (18 χλμ.), Όαση (15 χλμ.) και Αμπελόκηποι (10 χλμ.) απέναντι... Περισσότερα...
Διαδρομή 15 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα, Παράκαμψη προς Ροϊτικα - Μονοδένδρι - Βραχναίικα
Από την πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα (βρίσκεται απέναντι από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού) παίρνουμε την Όθωνος Αμαλίας και προχωράμε συνεχώς ευθεία.... Περισσότερα...
Διαδρομή 18 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα - Βουπράσιο (Μέσω N.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου)
Έχοντας διανύσει απόσταση 8,6 χλμ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, βρισκόμαστε στον κόμβο που συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου με τη Νέα... Περισσότερα...
Διαδρομή 14 Ροδοδάφνη - Βερίνο - Κρήνη
Από τη Ροδοδάφνη, έδρα του Δήμου Συμπολιτείας αρχίζει αυτή η διαδρομή μας. Προορισμός είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο χωριό Βερίνο αλλά και η θαυμάσια... Περισσότερα...
Διαδρομή 10 Δάφνη - Φιλαίικα - Παγκραταίικα - Κτήμα Παυσανία - Σελλά - Χελωνoσπηλιά - Κλειτορία
Ξεκινάμε από το κέντρο της Δάφνης (από την πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Β. Παπαρηγόπουλου) και κατευθυνόμαστε προς Κλειτορία. Στα 4,5 χλμ. βγαίνουμε στην... Περισσότερα...
Διαδρομή 6 Αίγιο - Σελινούντας - Πτέρη - Αγ. Παντελεήμονας - Βάλτα - Πλατανιώτισσα - Πετσάκοι - Κορφές - Δροσάτο - Γουμένισσα - Καλάβρυτα
Αν είστε …ορκισμένα παιδιά της πόλης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανηφορίζοντας το δρόμο για την Πτέρη να καταπατήσετε τους … όρκους σας, και μάλιστα με μεγάλη... Περισσότερα...
Διαδρομή 1 - Από Πάτρα έως Αιγείρα από Παλαιά Εθνική Οδό
  Από την πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας η διαδρομή αυτή μας οδηγεί, στα σύνορά της με το Νομό Κορινθίας. Από την Πάτρα στην Αιγείρα, απολαμβάνοντας το συνδυασμό... Περισσότερα...
Διαδρομή 12 Πάτρα - Οβρυά - Σταυροδρόμι - Καρπέτα, Παράκαμψη προς: Ι.Μ. Αγ. Πάντων - Αλεποχώρι - Σπαρτιά, Παράκαμψη προς: Ερυμάνθεια - Καλέντζι - Αρχαία Τριταία
Η διαδρομή που σας προτείνουμε έχει προορισμό την περιοχή της Τριταίας. Τα αξιοθέατα και οι ευκαιρίες αναψυχής είναι κι εδώ πολλά. Ξεκινάμε από την Πάτρα,... Περισσότερα...
Διαδρομή 17 Καμίνια - ΒΙ.ΠΕ. - Καλαμάκι - Σουδεναίικα - Πηγάδια - Ι.Μ. Μαρίτσας - Σανταμερι - Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Σπάτα - Πόρτες
Στο 14ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου στρίβουμε αριστερά. Στο σημείο αυτό υπάρχει κόμβος σύνδεσης της Παλαιάς με τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.... Περισσότερα...
Διαδρομή 4 Κράθιο - Ακράτα - Βαλίμη - Λίμνη Τσιβλού - Αγρίδι - Χαλκιανά - Βουνάκι - Αγ. Βαρβάρα - Ζαρούχλα - Σόλος - Περιστέρα - Μεσορρούγι
Το ταξίδι αρχίζει από τη θέση Κράθιο της Ακράτας και από εσάς η διαδρομή έχει μόνο μια απαίτηση: Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να καταγράψουν το παραμύθι της... Περισσότερα...
Διαδρομή 13 Πάτρα - Χαλανδρίτσα - Καλάβρυτα, Πράκαμψη προς: Λεόντιο -Ρακίτα - Αυτοκινητοδρόμιο - Κούμανι - Καλούσι
Προορισμός μας ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή είναι οι όμορφες περιοχές του Δήμου Φαρρών και κατάληξή μας είναι τα Καλάβρυτα. Για να αποφύγουμε τις επαναλήψεις,... Περισσότερα...
Διαδρομή 8 Παράκαμψη προς Αρχαία Ψωφίδα - Πλάκα - Ι.Μ. Πορετσού - Πλατανίτσα
Μηδενίζουμε το κοντέρ στα Τριπόταμα και στρίβουμε στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Πορετσού. Στα 3,7 χλμ. δεξιά μέσα στα πλατάνια η κοίτη του Ερύμανθου. Στα 4,7 χλμ.... Περισσότερα...
Διαδρομή 11 Κλειτορία - Πλανητέρο - Καστριά - Σπήλαια Λιμνών - Άνω/Κάτω Λουσοί - Χιονοδρομικό Κέντρο - Καλάβρυτα
Παρακάμψεις για λόγους σοβαρούς σας περιμένουν σ’ αυτή τη διαδρομή. Λόγοι που «βουτούν» στα νερά των ονειρικών Σπηλαίων των Λιμνών Καστριών,... Περισσότερα...
Διαδρομή 9 Τριπόταμα - Αγ. Βασίλειος - Ν. Πάος - Πάος - Δεχούνι - Βεσίνι - Βεσιναίικα - Δάφνη
«Από το καγιάκ στο ράφτινγκ» θα μπορούσε να είναι για τους φίλους των σπορ ο τίτλος της διαδρομής. Για τους υπόλοιπους είναι ένα ταξίδι από τη δροσιά του... Περισσότερα...
Διαδρομή 7 Καλάβρυτα -Ι.Μ. Αγ. Λαύρας - Λαγοβούνι - Πριόλιθος - Αροανία - Αγρίδι - Ψωφίδα - Τριπόταμα
Ξεκινήστε αρκετά πρωί αυτή τη διαδρομή για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρόνο και το φως. Να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε, δηλαδή δίχως να... Περισσότερα...