Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ -> Ανά περιοχή -> Στην Πάτρα

Προτάσεις στην περιοχή της Πάτρας

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font

ΠΑΤΡΑ

Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου (με 165.000 κατοίκους) και μία από τις σπουδαιότερες της χώρας. Πρωτεύουσα της Αχαΐας, αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό, βιομηχανικό, ναυτιλιακό, συγκοινωνιακό αλλά και τουριστικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Διαθέτει μοναδική γοητεία, ενδιαφέρουσα ρυμοτομία και πολλά αξιόλογα κτίρια (νεοκλασικά, μεσοπολεμικά, βιομηχανικά κ.α.), ενώ χωρίζεται ευδιάκριτα στην Άνω και την Κάτω Πόλη. Στο κέντρο της, η συνοικία «Ψηλά Αλώνια», με καφέ, μπαρ κι εστιατόρια, συγκεντρώνει τη νεολαία. Η Πάτρα προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο, κυρίως επειδή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αλλά κι εξαιτίας σημαντικών εκδηλώσεων, όπως το διάσημο καρναβάλι της. Το 2006, ανακηρύχθηκε ως η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». 

Η αρχαία πόλη σχηματίστηκε από τη συνένωση τριών ιωνικών πολιχνών (Aρόη, Mεσάτις και Άνθεια) και πήρε το όνομά της από τον Πατρέα, αρχηγό των Αχαιών της Σπάρτης που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά την εκδίωξή τους από τους Δωριείς. Τον 3ο αι. π.Χ. οι Αχαιοί οργάνωσαν την περίφημη Αχαϊκή Συμπολιτεία, η οποία αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη μορφή πολιτεύματος στην Ελλάδα. Εδώ δίδαξε και μαρτύρησε ο Aπόστολος Aνδρέας (68 μ.X.), ο πολιούχος της πόλης. Η Πάτρα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αλλά καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Μετά την απελευθέρωση, αναπτύχθηκε ταχύτατα κι εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, αποτελώντας το κύριο σημείο εξαγωγών προς τη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα με περισσότερα από 50 δρομολόγια πλοίων προς την Ιταλία κάθε εβδομάδα, σχεδόν όλο το εμπόριο της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από το λιμάνι της. Με την Αθήνα συνδέεται με τρένο και λεωφορείο. Απέχει 219 χλμ. Δ από την Aθήνα.

Περίπατος στην πόλη

  • Στην Άνω (Παλιά) Πόλη που διατηρείται σχεδόν ακέραια δίνοντας το άρωμα προηγούμενων εποχών. Θα ανεβείτε από τις γραφικές σκάλες των οδών Πατρέως, Γεροκωστοπούλου και Aγίου Nικολάου, από τα πιο γνωστά τοπόσημα της πόλης. Αξίζει να περιηγηθείτε στους γραφικούς δρόμους με τα παλιά σπίτια και να κάνετε μια στάση στις γειτονιές Τριτάκη και Βλατερό, στα βόρεια του κάστρου. Στην οδό Μπουκαούρη υπάρχει τουρκικό χαμάμ (από τα ελάχιστα στην Ευρώπη) που για περισσότερους από πέντε αιώνες λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ κοντά βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο (1857), που σήμερα φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
  • Την εκκλησία του Παντοκράτορα, τρίκλιτη βασιλική με χαλκοσκέπαστους τρούλους. Χρονολογείται στο 900 μ.Χ., ενώ η τελευταία επισκευή της έγινε το 1951.
  • Στο μεσαιωνικό κάστρο. Χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου αι. μ.Χ. με αρχαίο οικοδομικό υλικό. Ένας εντοιχισμένος κορμός αγάλματος με κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων συνδέεται με τον θρύλο της «Πατρινέλας». Στον εσωτερικό περίβολο βρίσκεται το λυόμενο θεατράκι (640 θέσεων), όπου φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από την οδό Φρουρίου, φτάνετε στο Δασύλιο, πευκόφυτο άλσος με υπέροχη θέα και τουριστικό περίπτερο.
  • Στο Ρωμαϊκό Ωδείο (160 μ.Χ.), δυτικά της ακρόπολης (2.300 θέσεων) δίπλα στην όμορφη μικρή πλατεία 25ης Μαρτίου. Είναι η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία ονόματα της τέχνης. Γύρω από το Ωδείο εκτίθενται σαρκοφάγοι, ψηφιδωτά και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο (1ου αι. μ.Χ.), που έχει ανασκαφεί κοντά στο Ωδείο (οδός Ηφαίστου). Πρόκειται για σπάνιο αρχαιολογικό μνημείο, καθώς όμοιά του, με διπλή αψίδα, υπάρχουν μόνο στη Ρώμη και στη Μικρά Ασία.
  • Στα ρωμαϊκά Νυμφαία (4ου αι. μ.Χ.), που βρίσκονται στην οδό Γερμανού 36-40 και στην οδό Βλάχου 3 και Κανάρη. Γύρω από το πρώτο έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με κήπους και πίδακες νερού.
  • Στις πηγές του Ρωμανού, με το υδραγωγείο, από την περιοχή της Αρόης ως το κάστρο. Το υδραγωγείο είχε μήκος 6,5 χλμ. και στο μεγαλύτερο τμήμα του μετέφερε το νερό με κτιστό υπόγειο αγωγό, πάνω σε τοξοστοιχίες, τμήματα των οποίων σώζονται έως σήμερα.
  • Στην πλατεία Bασιλέως Γεωργίου Α΄, που είναι περιτριγυρισμένη με διάφορα παραδοσιακά κτίρια, με σημαντικότερο το Θέατρο Απόλλων, που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Σήμερα, εκτός από θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενεί τους χορούς  «Μπουρμπούλια», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του καρναβαλιού.
  • Στην εμπορικές οδούς Μαιζώνος, Αγίου Νικολάου, Ερμού, Κολοκοτρώνη και Κορίνθου. Στην πρώτη, βρίσκονται το Δημαρχείο (κοντά στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄), που στεγάζεται σε εντυπωσιακό νεοκλασικό του 1880, καθώς και οι εκκλησίες Ευαγγελίστρια (1846) και Άγιος Ανδρέας (καθολική). Στην οδό Δ. Γούναρη (μεταξύ των οδών Μαιζώνος και Κορίνθου) βρίσκεται και το εντυπωσιακό συγκρότημα των Δικαστηρίων της πόλης (1931) με δωρικούς κίονες και αετώματα στις προσόψεις.
  • Στην δενδροσκεπή πλατεία Όλγας (Εθνικής Αντίστασης), όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού.
  • Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009), που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης (στη νέα εθνική οδό Αθήνας-Πάτρας), είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας (εμβαδόν 8.000 τ.μ.) μετά το Μουσείο της Ακρόπολης (Αθήνα) κι ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εκθέματά του ξεναγούν το κοινό στην ιστορία της πόλης από την προϊστορική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες που ξεδιπλώνονται στις αντίστοιχες αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου. Ο περιβάλλων χώρος (έκτασης, περίπου, 20 στρ.) διαμορφώνεται σε χώρο πρασίνου και πάρκο πολιτισμού.
  • Στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο (στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α'), με εκθέματα από το 1821 ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Στο Μουσείο Τύπου (Μαιζώνος 200), το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά και σπάνια βιβλία από το 1815.
  • Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που στεγάζεται στο Σκαγιοπούλειο κτίριο (Κορυτσάς και Μαυροκορδάτου) και όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθενται οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία.
  • Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (στις οδούς Φιλοποίμενος, Μαιζώνος και Βότση), από τις μεγαλύτερες της χώρας. Στην ισόγεια αίθουσα της Βιβλιοθήκης μπορείτε να επισκεφτείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
  • Στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (στην παραλιακή ζώνη), τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Ο μεγάλος τρούλος έχει ύψος 46 μ., ενώ γύρω του βρίσκονται δώδεκα μικρότεροι, που συμβολίζουν τους μαθητές του Χριστού. Η παράδοση λέει ότι ο άγιος σταυρώθηκε δίπλα στην πηγή η οποία σήμερα ονομάζεται «αγίασμα του Aγίου Ανδρέα». Μέσα στην εκκλησία φυλάσσονται τμήματα του σταυρού και η κάρα του.
  • Στην περιοχή (και πλατεία) Ψηλά Αλώνια, ένα από τα «μπαλκόνια» της Πάτρας, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και η προτομή του ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος γεννήθηκε εδώ. Ενώνεται με την περιοχή του Αγίου Ανδρέα μέσω του πεζοδρόμου Τριών Ναυάρχων, ευρύχωρη και δεντροσκεπή κεντρική λεωφόρο της πόλης.
  • Στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρι, στο λιμάνι, που λειτουργούν ως εκθεσιακός χώρος. Στην παραλιακή λεωφόρο βρίσκονται, επίσης, τα σημαντικά βιομηχανικά κτίρια της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου (ακτή Δυμαίων) και, κοντά, των παλιών δημοτικών σφαγείων (1903), που έχουν ανακατασκευαστεί σε πολιτιστικό χώρο («Πολιτεία»).
  • Στον φάρο της παραλίας (σήμα κατατεθέν της πόλης), η οποία αναπλάστηκε πρόσφατα και ενδείκνυται για περπάτημα.
  • Στην μαρίνα της πόλης (με δυνατότητα ελλιμενισμού 450 σκαφών) στην παραλιακή ζώνη (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου). Η περιοχή, όπου υπάρχει ακόμα ανοιχτό θέατρο 500 θέσεων, παιδότοπος και πεζόδρομος δίπλα στη θάλασσα, προσφέρεται για περίπατο αλλά και διασκέδαση στα μπαρ και τα καφέ με την υπέροχη θέα.
  • Στο 1ο Νεκροταφείο της πόλης (περιοχή Ζαβλάνι), που θεμελιώθηκε το 1880 και διαθέτει εξαιρετικά επιτύμβια μνημεία και σχεδιασμό στα πρότυπα των κοιμητηρίων ιταλικών πόλεων.
  • Στη Δημοτική Πλάζ της πόλης (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου), όπου υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις  για αθλήματα στην άμμο (beach volley, beach handball κ.α.), windsurfing κ.ά.

Κοντινές εξορμήσεις

  • Στη γέφυρα Μειλίχου, της ρωμαϊκής περιόδου (στη διασταύρωση της Νέας Εθνικής Οδού με την οδό Αρέθα).
  • Στο «Μυκηναϊκό Πάρκο» στην περιοχή Βούντενη (7 χλμ. από την Πάτρα), όπου σε έκταση 80 στρ. ανασκάφηκαν 65 μυκηναϊκοί τάφοι, με πλούσια ευρήματα.
  • Στις εγκαταστάσεις της οινοποιίας «Αχάϊα Κλάους» (που ιδρύθηκε το 1861), σ' έναν καταπράσινο λόφο (8 χλμ. ΝΑ της πόλης, κοντά στο χωριό Πετρωτό). Εδώ θα βρείτε παμπάλαια αντικείμενα και βαρέλια με μαυροδάφνη του 1873, κρασιά του 1885 και κονιάκ του 1887. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής (με γευσιγνωσία, πωλητήριο κρασιών κ.ά.).
  • Στη Μονή Ομπλού (14ου αι.), 9 χλμ. Ν, και στη Μονή Αγίου Νικολάου (Παλαιομονάστηρο), κοντά στο χωριό Μπάλας.
  • Στα Βραχναίικα (15 χλμ. Δ της πόλης), δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο των Πατρινών. Η περιοχή συνδυάζει τη γραφικότητα του παραλιακού τοπίου με την έντονη κίνηση από τις ψαροταβέρνες, τα εξοχικά κέντρα, τα μπαρ και τα καφέ που λειτουργούν εδώ.
Εκδηλώσεις
  • Tο καρναβάλι της Πάτρας, διεθνώς διάσημο και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, προσελκύει τουρίστες απ' όλο τον κόσμο (www.carnivalpatras.gr).
  • Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (τους καλοκαιρινούς μήνες), με παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.ά., που συγκεντρώνει αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς (www.depap.gr).
  • Θρησκευτική εορτή και λιτανεία του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.
  • Θεσμός Αρχαίου Δράματος με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις κάθε καλοκαίρι με επίκεντρο το Αρχαίο Ωδείο.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας με προβολή ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών κ.α.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών με πλήθος εκδηλώσεων να λαμβάνουν χώρο με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων.
Δραστηριότητες σε όλο το νομό
  • Κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις παραλίες του νομού: από την Αιγείρα (στα δυτικά) ως το Ρίο θα βρείτε παραλίες από βότσαλο, από το Ρίο έως τα Καμίνια τα νερά εξακολουθούν να είναι δροσερά αλλά κυριαρχεί το αμμοβότσαλο, από την Κάτω Αχαΐα και έως την Καλογριά, τα νερά είναι πιο ζεστά και η θάλασσα πιο ρηχή. Τη «Γαλάζια σημαία», σύμβολο ποιότητας, έχει απονεμηθεί στις παραλίες Καλογριάς, Λακκόπετρας, Ακταίο Ρίου, Διγελιώτικα και Αλυκή Αιγίου, Ροδοδάφνης (Αβύθου), Σελιανιτίκων, Λόγγου και Πούντας (Τράπεζας) Διακοπτού.
  • Ιστιοπλοΐα στον Πατραϊκό κόλπο που θεωρείται ιδανικός εξαιτίας της ύπαρξης αερίων ρευμάτων χωρίς όμως ανάλογους ισχυρούς κυματισμούς. Από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πάτρας (Ι.Ο.Π.) διοργανώνονται δέκα τοπικοί αγώνες ετησίως, ενώ στις αρχές Αυγούστου στον Πατραϊκό και το Ιόνιο πραγματοποιείται Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα με διεθνείς συμμετοχές. (πληρ.: Ι.Ο.Π., τηλ. 2610-423.939, 2610-435.905).
  • Windsurfing. Η περιοχή της Αχαΐας έχει αποκτήσει αμέτρητους φίλους, κυρίως λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
  • Καταδύσεις. Στην Πάτρα λειτουργούν πολλές σχολές για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των καταδύσεων.
  • Ορειβασία και πεζοπορία στο Παναχαϊκό όρος, στη θέση «Ψάρθι», όπου υπάρχει το καταφύγιο «Σ. Γεροκωστόπουλος» (πληροφορίες: ΕΟΣ Πάτρας), στον Χελμό, στον Ερύμανθο, στον Κλωκό και στο Αφροδίσιο Όρος.
  • Σκι και snowboard. Στον Χελμό, στη θέση «Βαθιά Λάκκα» (κοντά στα Καλάβρυτα), λειτουργεί Χιονοδρομικό Κέντρο με άρτια υποδομή.
  • Αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Σαντομέρι (όρος Σκόλις, δυτική Αχαΐα), Σκιαδοβούνι, Παναχαϊκό όρος, Γιαννισκάρι, Αλώνια Καλεντζίου και στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Καλάβρυτα, όπου υπάρχουν πεδία για απογείωση.
  • Αναρρίχηση, στα αναρριχητικά πεδία Αλεποχωρίου, Σπαρτιάς, Σαντομερίου  και Καλογριάς (πληροφορίες: ΕΟΣ Πάτρας).
  • Mountain bike.
  • Εκδρομικό εντούρο με μηχανές, στις ορεινές διαδρομές του Παναχαϊκού και του Χελμού.
  • Οργανωμένα κάμπινγκ στην Ακράτα (Ποροβίτσα), την Αλισσό, την Κάτω Αχαΐα, το Λαμπίρι και το Ρίο.
  • Πίστα καρτ, στην περιοχή Βραχναίικα (τηλ. 2610-272.925, 2610-670.242  2613-011090). www.kartmania.gr
Διαδικτυακός τόπος Νομαρχίας Αχαΐας: www.achaia.gr