Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -> Διαδρομές -> Διαδρομή 9 Τριπόταμα - Αγ. Βασίλειος - Ν. Πάος - Πάος - Δεχούνι - Βεσίνι - Βεσιναίικα - Δάφνη

Διαδρομή 9 Τριπόταμα - Αγ. Βασίλειος - Ν. Πάος - Πάος - Δεχούνι - Βεσίνι - Βεσιναίικα - Δάφνη

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font
alt «Από το καγιάκ στο ράφτινγκ» θα μπορούσε να είναι για τους φίλους των σπορ ο τίτλος της διαδρομής.
Για τους υπόλοιπους είναι ένα ταξίδι από τη δροσιά του Ερύμανθου, του φασαριόζικου ποταμού, στην ηρεμία της λίμνης του Λάδωνα που απλώνεται υπέροχη εκεί όπου ο χάρτης ανταμώνει την Αχαΐα με την Αρκαδία...
Σημείο εκκίνησης τα Τριπόταμα και στρίβουμε αριστερά προς Τρίπολη. Στα 200 μέτρα συναντάμε πινακίδα για τα χωριά του Νομού Αρκαδίας Παραλογγοί (10 χλμ.), Καρδαρίτσι (12 χλμ.) και Βελιμάχι (14 χλμ.).
Προχωράμε στην περίφημη «111» οδό της Τριπόλεως μία από τις λίγες οδούς εν Ελλάδι που είναι γνωστές με το …νούμερό τους, έστω και αν κάποιοι κάτοικοι σε κοιτούν περίεργα ακούγοντας τους τρεις άσσους.
Στο 1,4 χλμ. στα δεξιά υπάρχει χώρος δασικής αναψυχής που φιλοξενεί και τον πλάτανο του Παυσανία. Για να φτάσεις όμως στο ιστορικό πλατάνι όπου η παράδοση θέλει να ξεκουράστηκε ο περιηγητής Παυσανίας πρέπει να διανύσεις ένα χωματόδρομο 2 περίπου χλμ. Καλό θα ήταν να το κάνετε με αγροτικό ή τζιπ γιατί με χαμηλό Ι.Χ. θα τα βρείτε λίγο σκούρα. Μην μπερδευτείτε καθώς ανεβαίνετε, υπάρχουν δύο δρόμοι που διασταυρώνονται δίχως πινακίδα. Προχωρήστε ευθεία, όχι δεξιά. Στο 3,8ο χλμ. της διαδρομής Τριπόταμα - Δάφνη και ενώ οδεύουμε παράλληλα με τον ποταμό Σειραίο, μπαίνουμε στο χωριό Άγιος Βασίλειος, ενώ στα 4,1 χλμ. αριστερά υπάρχει πινακίδα για τις Σειρές με τα πέτρινα σπίτια και τον Ιερό Ναό Αναλήψεως να αποτελεί το στολίδι του χωριού.
Προχωράμε ευθεία μέσα από τον Άγιο Βασίλειο. Δρόμος χωμάτινος στα δεξιά οδηγεί στο Δεχούνι με τα παραδοσιακά κτίρια. Στα 8,7 χλμ. μας υποδέχεται η Νέα Πάος και δεξιά πινακίδα οδηγεί προς Κοντοβάζαινα. Η Πάος προήλθε από τη συνένωση των χωριών Σκούπι, Βεσίνι και Δεχούνι. Είναι πρωτότυπη κωμόπολη με ρυμοτομικό σχέδιο, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ και καταστήματα. Βόρεια της Πάου, ο παραδοσιακός οικισμός Σκούπι με τα πέτρινα σπίτια σκεπασμένα με σχιστολιθικές πλάκες, εκκλησίες πραγματικά μνημεία τέχνης και γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια. Είναι το χωριό που γέννησε το μεγαλύτερο ιστορικό της επαρχίας Καλαβρύτων, το λυκειάρχη φιλόλογο Γεώργιο Παπανδρέου. Στο Σκούπι, λειτούργησε το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην ελεύθερη επαρχία μετά την Επανάσταση του 1821.
Στα 9,2 χλμ. αριστερά στο λόφο του Αγίου Γεωργίου μας προτείνεται χώρος υπαίθριας αναψυχής.
 
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΒΕΣΙΝΙ
 
Την παράκαμψη για το Βεσίνι (3 χλμ.) τη συναντάμε στα 9,6 χλμ. Στρίβουμε δεξιά για να κατευθυνθούμε στον παραδοσιακό αυτό οικισμό, συνοδευόμενοι στα δεξιά από βράχια και στα αριστερά από πράσινο φυσικό γκαζόν. Ο δρόμος έχει πολλές στροφές αλλά είναι καλός ανηφορικός ασφαλτοστρωμένος μέχρι το 2ο χλμ. από την παράκαμψη απ’ όπου τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν πολύ για το Ι.Χ. καθώς συνεχίζει δύσκολος χωματόδρομος.
Είναι σώφρον να επιχειρήσετε τη διαδρομή από εδώ και πέρα μόνο με 4 Χ 4, γιατί σε κάποια σημεία με δυσκολία συγκρατείς το τιμόνι του Ι.Χ. σου ιδίως στο κατέβασμα.
Ανεβαίνοντας βλέπεις προς τα πάνω το Βεσίνι με τα 70 πέτρινα σπίτια του να φαντάζει εγκαταλελειμμένο το χειμώνα, αφού μένουν εκεί μόνιμα μόλις 3-4 άτομα. Όλη αυτή η ησυχία προσδίδει μια απέραντη γοητεία στον οικισμό, τα σπίτια του οποίου αντιστέκονται στο χρόνο με τις κεραμοσκεπές τους, τα ξύλινα μπαλκόνια, τα παράθυρα και τις άφθαρτες πέτρες τους.
Το χωριό χτίστηκε στην πλαγιά των Αφροδίσιων βουνών πριν από το 1841. Εδώ υπάρχει και η Εκκλησία - πέτρινη και αυτή - της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο Βεσίνι μπορεί κανείς να στήσει ανενόχλητος τη σκηνή του και να απολαύσει, ερημιά και ησυχία αφού και τα δύο είναι πλέον για όλους μας πολύτιμα και ζητούμενα. Από εκεί, από τον πέτρινο μικρόκοσμο του βουνού μπορείτε να απολαύσετε πανοραμικά την Πάο αλλά και να πάρετε μια γεύση από την ακρόπολη της Αρχαίας Πάου. Στον οικισμό της Παλαιάς Πάου τα σπίτια είναι πέτρινα.
Επανερχόμαστε στον κεντρικό δρόμο της Ε.Ο Πατρών - Τριπόλεως. Φεύγουμε από την Πάο με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Αριστερά στο λόφο, η Αρχαία Πάος, με λείψανα από την Ακρόπολη, τα τείχη κ.ά που λεπτομερώς περιγράφεται στο βιβλίο Αρχαία Πάος, του καταγόμενου από το Σκούπι Γεωργίου Παπανδρέου. Δεξιά του δρόμου και κάτω ακριβώς από την Αρχαία Πάο, βρίσκεται το Χάνι Καλαθά με το δροσερό Κεφαλόβρυσο κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών. Στην πορεία μας και επί του δρόμου (111) στο 11,4 χλμ., βρίσκουμε τα Βεσινέικα και στο 13,5 χλμ. φτάνουμε στη διασταύρωση Κακάσοβας όπου δεξιά ο δρόμος οδηγεί για τη Δάφνη, τον ποταμό και τη λίμνη Λάδωνα. Αριστερά, οδηγεί μετά από 2,5 χλμ. στη Χόβολη, ένα καταπράσινο δροσερό χωριό με άφθονα νερά και παραδοσιακές ταβέρνες. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και συνεχίζει για την Αροανία (Σοποτό 5 χλμ.). Αξίζει να γευτείτε την κουζίνα της ταβέρνας και να επισκεφθείτε τους υδρόμυλους.
 
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΔΑΦΝΗ - ΛΑΔΩΝΑ - Ι. Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
 
Την παράκαμψη για τη Δάφνη τη συναντάμε στο 13,5 χλμ. από Τριπόταμα. Στρίβουμε δεξιά και περνώντας μέσα από κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές και πλατάνια (ένα πανέμορφο τοπίο) μετά από 4 χλμ. φτάνουμε στην έδρα του Δήμου Παΐων τη Δάφνη. Στη διαδρομή μας, συναντάμε στα δεξιά και την παράκαμψη για Νάσια.
Μπαίνοντας στη Δάφνη (πρώην Στρέζοβα) συναντάμε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και δεξιά βλέπουμε το Γυμνάσιο και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Λίγα μέτρα πιο πέρα το πέτρινο Δημοτικό σχολείο (έργο του Ανδρέα Συγκρού) διατηρητέο μνημείο τέχνης και στο κέντρο η όμορφη πέτρινη πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Βασ. Παπαρηγόπουλου.
Η Δάφνη το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι της περιοχής μέχρι το 1960 ήταν η τρίτη μεγάλη πόλη στην Αχαΐα (Πάτρα - Αίγιο - Στρέζοβα). Εδώ η ζωή κυλά ήρεμα και αργά γιατί η Δάφνη έχει διασώσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, την αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά.
Τα γραφικά στενά με τα καλντερίμια τους ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια τους, οι πέτρινες θολωτές βρύσες, τα πηγάδια, τα αξιόλογα πέτρινα θολωτά γεφύρια, οι επιβλητικές εκκλησίες πραγματικά μνημεία τέχνης, τα κτηνοτροφικά γρέκια, οι υδρόμυλοι όλα είναι χτισμένα από τους γνωστούς Λαγκαδινούς μαστόρους που οργανωμένοι σε κομπανίες περιόδευαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας τα χωριά και έχτιζαν.
Η Δάφνη έχει ξενοδοχεία, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, καταστήματα, ντίσκο και μπαρ. Αξιόλογες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου που γίνονται από 15 έως 20 Αυγούστου. Σπουδαία και η εμποροπανήγυρις στις 8 έως 11 Σεπτέμβρη και τα θρησκευτικά πανηγύρια της Αναλήψεως και του Αγίου Χαραλάμπους. Κοντά στη Δάφνη είναι και το βυζαντινό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (απόσταση 2,5 χλμ.) με καλό δρόμο. Λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι όπου η Ηγουμένη Ανθούσα πρόσχαρα προσφέρει φιλοξενία στον επισκέπτη που χαίρεται τη νοικοκυροσύνη και την αγιότητα του χώρου. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την ανάπτυξη της Δάφνης και της ευρύτερης περιοχής να περνάει μέσα από τα ποτάμια αθλήματα στο Λάδωνα. Και δεν κάνουν λάθος γιατί ο Λάδωνας έχει το πιο πολύ νερό όλο το καλοκαίρι στη Νότια Ελλάδα και το καλύτερο φυσικό περιβάλλον.
 
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟ ΛΑΔΩΝΑ
 
Προχωρώντας ανατολικά της Δάφνης μετά από 4 χλμ. δρόμο με καλή βατότητα φτάνετε στο Λάδωνα κοντά στις εγκαταστάσεις του καγιάκ και του ράφτινγκ του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Δάφνης (Ν.Α.Ο.Δ.) (βλέπε δραστηριότητες στα ποτάμια).
 
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ
 
Νότια της Δάφνης συνεχίζεται μέσα από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά από 3 χλμ. συναντάμε την Πουρναριά και στη συνέχεια μετά από 3,5 χλμ. την Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα. Και από εκεί ο δρόμος συνεχίζει για Τρόπαια και Βάχλια - Κοντοβάζαινα. Η λίμνη προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, βαρκάδα, ψάρεμα και ρέμβασμα. Ψαρεύεις και ρεμβάζεις μάλιστα ακούγοντας μόνο τους μελωδικούς ήχους από κουδούνια αιγοπροβάτων και το κελάηδισμα των κάθε λογής πουλιών. Πολλά είδη άγριας πανίδας συναντά κανένας στο Λάδωνα και σίγουρα αφθονία ψαριών.
 
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΝΑΣΙΑ
 
Στα 14,6 χλμ. του δρόμου προς Δάφνη, στρίβουμε δεξιά στην πινακίδα που δείχνει δρόμο για Νάσια. Ένα υπέροχο δάσος με τροπική βλάστηση από αιωνόβιες καστανιές και ακρανιές, γνωστό και ως δάσος της Μπαρμπούς, απλώνεται μπροστά μας, με αιωνόβια δέντρα που παίζουν με το πράσινο του τοπίου και δημιουργούν μια ειδυλλιακή εικόνα για τον επισκέπτη. Το δάσος των Νασίων είναι ένας αξιόλογος πνεύμονας οξυγόνου που κάνει τα μάτια σου να ανοίγουν διάπλατα για να το καταγράψουν. Δίπλα στο δάσος και στην πλαγιά της Κορακοφωλιάς (930 μ. υψόμετρο) υπάρχει ο Ναός της Ευαγγελίστριας.

 

 

Δείτε επίσης...

Στην ίδια κατηγορία...

Διαδρομή 5 Πούντα - Άνω Διακοπτό - Κερνίτσα - Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου - Καλάβρυτα
Η διαδρομή μας προς Καλάβρυτα αρχίζει από τη θέση Πούντα (πλησίον του χωριού Τράπεζα) στο 60ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών αν έρχεστε από την Πάτρα και... Περισσότερα...
Διαδρομή 4 Κράθιο - Ακράτα - Βαλίμη - Λίμνη Τσιβλού - Αγρίδι - Χαλκιανά - Βουνάκι - Αγ. Βαρβάρα - Ζαρούχλα - Σόλος - Περιστέρα - Μεσορρούγι
Το ταξίδι αρχίζει από τη θέση Κράθιο της Ακράτας και από εσάς η διαδρομή έχει μόνο μια απαίτηση: Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να καταγράψουν το παραμύθι της... Περισσότερα...
Διαδρομή 11 Κλειτορία - Πλανητέρο - Καστριά - Σπήλαια Λιμνών - Άνω/Κάτω Λουσοί - Χιονοδρομικό Κέντρο - Καλάβρυτα
Παρακάμψεις για λόγους σοβαρούς σας περιμένουν σ’ αυτή τη διαδρομή. Λόγοι που «βουτούν» στα νερά των ονειρικών Σπηλαίων των Λιμνών Καστριών,... Περισσότερα...
Διαδρομή 10 Δάφνη - Φιλαίικα - Παγκραταίικα - Κτήμα Παυσανία - Σελλά - Χελωνoσπηλιά - Κλειτορία
Ξεκινάμε από το κέντρο της Δάφνης (από την πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Β. Παπαρηγόπουλου) και κατευθυνόμαστε προς Κλειτορία. Στα 4,5 χλμ. βγαίνουμε στην... Περισσότερα...
Διαδρομή 7 Καλάβρυτα -Ι.Μ. Αγ. Λαύρας - Λαγοβούνι - Πριόλιθος - Αροανία - Αγρίδι - Ψωφίδα - Τριπόταμα
Ξεκινήστε αρκετά πρωί αυτή τη διαδρομή για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρόνο και το φως. Να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε, δηλαδή δίχως να... Περισσότερα...
Διαδρομή 1 - Από Πάτρα έως Αιγείρα από Παλαιά Εθνική Οδό
  Από την πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας η διαδρομή αυτή μας οδηγεί, στα σύνορά της με το Νομό Κορινθίας. Από την Πάτρα στην Αιγείρα, απολαμβάνοντας το συνδυασμό... Περισσότερα...
Διαδρομή 3 Αιγείρα - Χρυσάνθιο - Αμπελόκηποι - Όαση - Σύνεβρο
  Σημείο αφετηρίας εδώ είναι το κέντρο της Αιγείρας και η πινακίδα που προτείνει: Χρυσάνθιο (9 χλμ.), Συνεβρό (18 χλμ.), Όαση (15 χλμ.) και Αμπελόκηποι (10 χλμ.) απέναντι... Περισσότερα...
Διαδρομή 14 Ροδοδάφνη - Βερίνο - Κρήνη
Από τη Ροδοδάφνη, έδρα του Δήμου Συμπολιτείας αρχίζει αυτή η διαδρομή μας. Προορισμός είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο χωριό Βερίνο αλλά και η θαυμάσια... Περισσότερα...
Διαδρομή 6 Αίγιο - Σελινούντας - Πτέρη - Αγ. Παντελεήμονας - Βάλτα - Πλατανιώτισσα - Πετσάκοι - Κορφές - Δροσάτο - Γουμένισσα - Καλάβρυτα
Αν είστε …ορκισμένα παιδιά της πόλης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανηφορίζοντας το δρόμο για την Πτέρη να καταπατήσετε τους … όρκους σας, και μάλιστα με μεγάλη... Περισσότερα...
Διαδρομή 17 Καμίνια - ΒΙ.ΠΕ. - Καλαμάκι - Σουδεναίικα - Πηγάδια - Ι.Μ. Μαρίτσας - Σανταμερι - Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Σπάτα - Πόρτες
Στο 14ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου στρίβουμε αριστερά. Στο σημείο αυτό υπάρχει κόμβος σύνδεσης της Παλαιάς με τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.... Περισσότερα...
Διαδρομή 2 Αιγείρα - Αρχαία Αιγείρα - Αιγές - Μοναστήρι - Σελιανά - Περιθώρι
Αυτό το δρόμο δεν τον ανηφορίζουν μόνο οι φυσιολάτρες και οι ταξιδευτές, αλλά και οι αρχαιολόγοι, οι γεωλόγοι καθώς και οι ποιητές που έχουν… έννομο ενδιαφέρον... Περισσότερα...
Διαδρομή 9 Τριπόταμα - Αγ. Βασίλειος - Ν. Πάος - Πάος - Δεχούνι - Βεσίνι - Βεσιναίικα - Δάφνη
«Από το καγιάκ στο ράφτινγκ» θα μπορούσε να είναι για τους φίλους των σπορ ο τίτλος της διαδρομής. Για τους υπόλοιπους είναι ένα ταξίδι από τη δροσιά του... Περισσότερα...
Διαδρομή 18 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα - Βουπράσιο (Μέσω N.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου)
Έχοντας διανύσει απόσταση 8,6 χλμ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, βρισκόμαστε στον κόμβο που συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου με τη Νέα... Περισσότερα...
Διαδρομή 15 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα, Παράκαμψη προς Ροϊτικα - Μονοδένδρι - Βραχναίικα
Από την πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα (βρίσκεται απέναντι από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού) παίρνουμε την Όθωνος Αμαλίας και προχωράμε συνεχώς ευθεία.... Περισσότερα...
Διαδρομή 13 Πάτρα - Χαλανδρίτσα - Καλάβρυτα, Πράκαμψη προς: Λεόντιο -Ρακίτα - Αυτοκινητοδρόμιο - Κούμανι - Καλούσι
Προορισμός μας ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή είναι οι όμορφες περιοχές του Δήμου Φαρρών και κατάληξή μας είναι τα Καλάβρυτα. Για να αποφύγουμε τις επαναλήψεις,... Περισσότερα...
Διαδρομή 8 Παράκαμψη προς Αρχαία Ψωφίδα - Πλάκα - Ι.Μ. Πορετσού - Πλατανίτσα
Μηδενίζουμε το κοντέρ στα Τριπόταμα και στρίβουμε στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Πορετσού. Στα 3,7 χλμ. δεξιά μέσα στα πλατάνια η κοίτη του Ερύμανθου. Στα 4,7 χλμ.... Περισσότερα...
Διαδρομή 16 Κάτω Αχαΐα - Άραξος - Καλόγρια - Λάππα
Ξεκινώντας από την πλατεία Δημοκρατίας της Κάτω Αχαΐας οι πινακίδες μaς πληροφορούν: • Ο δρόμος ευθεία οδηγεί σε Ολυμπία (95 χλμ.) και σε Πύργο (74 χλμ.). • Ο δρόμος... Περισσότερα...
Διαδρομή 12 Πάτρα - Οβρυά - Σταυροδρόμι - Καρπέτα, Παράκαμψη προς: Ι.Μ. Αγ. Πάντων - Αλεποχώρι - Σπαρτιά, Παράκαμψη προς: Ερυμάνθεια - Καλέντζι - Αρχαία Τριταία
Η διαδρομή που σας προτείνουμε έχει προορισμό την περιοχή της Τριταίας. Τα αξιοθέατα και οι ευκαιρίες αναψυχής είναι κι εδώ πολλά. Ξεκινάμε από την Πάτρα,... Περισσότερα...