Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ -> Πολιτισμός -> Μουσεία και μνημεία

Μουσεία

Archaeological_museum_of_Patras.jpg

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων, συνολικού εμβαδού 8.000τ.μ. Την πρόσοψη κοσμεί σφαιρικός θόλος, καλυμμένος από τιτάνιο, ο οποίος εδράζεται σε δεξαμενή 500τ.μ., συνδέοντας το Μουσείο με το υγρό στοιχείο και υπονοώντας τη σχέση της πόλης της Πάτρας με τη θάλασσα. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου: την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου.

Περισσότερα...

 
museum.jpg

Μουσείο Λαϊκής και Παραδοσιακής Τέχνης Πάτρας

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε το 1977 από το Πολιτιστικό Κέντρο Πάτρας προκειμένου να φιλοξενήσει αντικείμενα και δραστηριότητες από τον νεοελληνικό λαϊκό πολιτισμό και στεγάζεται σε κτίριο του Σκαγιοπουλείου κληροδοτήματος (Κορυτσάς και Μαυροκορδάτου). Το συγκεντρωμένο υλικό αφορά τις αγροτικές δραστηριότητες της υπαίθρου αλλά και της πόλης που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή και εξέλιξη της περιοχής.

Περισσότερα...

 
paleonpatron.jpg

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας

Ιδρύθηκε το 1973 από τον Γιάννη Μελετόπουλου και Θεόδωρου Παπαναγιώτου και στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με εκθέματα κυρίως πολεμικά του 1821.

Περισσότερα...

 
7967694.jpg

Μουσείου Τύπου Πάτρας

Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Διαθέτει εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα 1300 διαφορετικών τίτλων, που περιέχονται σε 900 τόμους από όλη την Ελλάδα, 1000 περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλους βιβλίων.

Περισσότερα...

 
pinakothiki_1.jpg

Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Ιδρύθηκε το 1988 και από το 2000 λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας με σκοπό την παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας, παρέχοντας εικαστική παιδεία μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων εκθέσεων, παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Περισσότερα...

 

Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

Ανήκει στον Τομέα Βιολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και διατηρεί περί τις 150.000 δείγματα φυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες περιοχές της Μεσογείου. Eίναι ένα πολύτιμο αρχείο που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ακριβή έρευνα της Ελληνικής Χλωρίδας.

Περισσότερα...

 
zoology_museum.jpg

Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ή συντηρούμενων σε βάζα ζώων της ελληνικής, κατά βάση πανίδας, για παρατήρησή τους και ταυτόχρονη ενημέρωση του επισκέπτη πάνω σε αυτά καθώς και ευαισθητοποίηση  σε θέματα προστασίας της φύσης με σύγχρονα πολυμέσα. Βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσβασης ελλήνων ή ξένων επιστημόνων στις ειδικού ενδιαφέροντος ερευνητικές συλλογές του Τομέα Βιολογίας Ζώων.

Περισσότερα...

 

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (MET) Πανεπιστημίου Πατρών

Θεσμοθετήθηκε το 2001 ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη (καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση) των τεκμηρίων των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Τα τεκμήρια αυτά αφού μελετηθούν και συνδυαστούν, αποθηκεύονται, ή εκτίθενται στο χώρο του μουσείου, για να συμβάλουν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία.

Περισσότερα...

 

Μουσείο Παιδείας Πάτρας

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και στο χώρο του εκτίθεται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στο υλικό αυτό συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, φωτογραφίες από τη σχολική ζωή, σχολικά βιβλία μαθητολόγια, χάρτες, αντικείμενα του σχολικού περιβάλλοντος, θρανία, εποπτικά μέσα διδασκαλίας σχολικοί τίτλοι, τετράδια, σημαίες, κ.ά. Ακόμη φυλάσσονται έντυπα που αφορούν εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Περισσότερα...

 
museumlappa.jpg

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λάππα Αχαΐας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων και τη διάχυση πληροφοριών σχετικά με την Προστατευόμενη Περιοχή της Στροφυλιάς. Μπορούν να το επισκέπτονται μεμονωμένα άτομα αλλά και οργανωμένες ομάδες, κατόπιν συνεννόησης.

Περισσότερα...

 
mouseia62.jpg

Μουσείο Γλαύκου

Εξαρτήματα των πρώτων υδροηλεκτρικών μηχανών (1926), σύνεργα και βοηθητικά εργαλεία, μνήμες (κι ευκαιρία σύγκρισης) παλαιών τεχνικών υποστήριξης ξεχασμένων και ξεπερασμένων από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Μαρτυρία των απαρχών της ενεργειακής ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη αφού ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γλαύκου ήταν, πιθανότατα, πρωτοπόρος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Περισσότερα...

 
mouseioaigiou.jpg

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου

Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, που αποδίδεται στο Γερμανό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ και έχει κτιστεί το 1890. Το κτίριο είναι θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο που πλαισιωνόταν από τα καταστήματα της αγοράς ενώ σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Μουσείο αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτιρίου της παλαιάς αγοράς, όπου υπάρχουν έξι αίθουσες και εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά.

Περισσότερα...

 
mouseio.jpg

Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο περίπου διακοσίων ετών με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική: διώροφο από πέτρα, με πάχος τοίχου ενός μέτρου και μεγάλα παράθυρα. Η κατασκευή του χρονολογείται από το 1830 που ανήκε σε πλούσια οικογένεια σταφιδέμπορων και έγινε μουσείο το 1997. Αποτελείται από δέκα συνολικά αίθουσες που φιλοξενούν αξιόλογα εκθέματα που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους και ασχολίες των κατοίκων από την αγροτική ζωή της επαρχίας: διάφορα σκεύη, αργαλειοί, έπιπλα, μηχανήματα, υφαντουργικά υλικά και εθνικές ενδυμασίες.

Περισσότερα...

 
mouseio.jpg

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο ιστορικός και μαρτυρικός αυτός χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Εδώ οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικός χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

Περισσότερα...

 
topos.jpg

Τόπος Θυσίας Καλάβρυτα

Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης και Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το κέντρο), στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.

Περισσότερα...

 
fassou.jpg

Δημοτική Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου Καλάβρυτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων μετά το θάνατο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φάσσου στις 30-9-1984 με δωρεά της οικογένειας του (συζύγου και κόρης Γιοβάνας) ίδρυσε τη Δημοτική Πινακοθήκη Κώστα Φάσσου με 49 ζωγραφικούς πίνακες. Από το 1999 η πινακοθήκη λειτουργεί σε αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας Καλαβρύτων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 15, παράπλευρα του Πολιτιστικού Κέντρου στην Κεντρική Πλατεία.

Περισσότερα...

 
iroo.jpg

Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821

Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971.

Περισσότερα...

 
kleitoria museum.jpg

Μουσείο Σπηλαίου Λιμνών και Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας

Στο χωριό Καστριά του Δήμου Κλειτορίας όπου και βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών, λειτουργεί Μουσείο με ευρήματα από την εξερεύνηση του σπηλαίου ενώ στην Κλειτορία υπάρχει ένα Λαογραφικό Μουσείο, έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας που ιδρύθηκε το 1989. Εκθέτει παραδοσιακό γεωργικό και αγροτικό εξοπλισμό, παραδοσιακά υφαντά, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και πολλά άλλα.

Περισσότερα...

 
xelonospilia.gr.jpg

Χελωνοσπηλιά

8 χιλιόμετρα από την Κλειτορία και κοντά στη Λυκούρια, Βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Αχαΐας. Εδώ έπεσε η πρώτη ντουφέκια για τον ξεσηκωμό του έθνους στις 16 προς 17 Μαρτίου 1821. Στους πρόποδες του βουνού Σαϊτά, σ΄ ένα ύψωμα δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, μια «σιδερένια» κόρη με σπασμένες αλυσίδες στα χέρια, να υψώνει προς το ουρανό το σπαθί της σε ανάμνηση της επίθεσης στις 18 Μαρτίου 1821.

Περισσότερα...

 
aristarxos.jpg

Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος

Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ” είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή “Νεραϊδόραχη” του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μέτρων κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Περισσότερα...

 

Στην ίδια κατηγορία...

Χελωνοσπηλιά
8 χιλιόμετρα από την Κλειτορία και κοντά στη Λυκούρια, Βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Αχαΐας. Εδώ έπεσε η πρώτη ντουφέκια για τον ξεσηκωμό του έθνους... Περισσότερα...
Μουσείο Παιδείας Πάτρας
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και στο χώρο του εκτίθεται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες... Περισσότερα...
Μουσείο Σπηλαίου Λιμνών και Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας
Στο χωριό Καστριά του Δήμου Κλειτορίας όπου και βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών, λειτουργεί Μουσείο με ευρήματα από την εξερεύνηση του σπηλαίου ενώ στην Κλειτορία... Περισσότερα...
Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ” είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της... Περισσότερα...
Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών
Ανήκει στον Τομέα Βιολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και διατηρεί περί τις 150.000 δείγματα φυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες... Περισσότερα...
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λάππα Αχαΐας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων και τη διάχυση πληροφοριών σχετικά με την... Περισσότερα...
Μουσείο Γλαύκου
Εξαρτήματα των πρώτων υδροηλεκτρικών μηχανών (1926), σύνεργα και βοηθητικά εργαλεία, μνήμες (κι ευκαιρία σύγκρισης) παλαιών τεχνικών υποστήριξης ξεχασμένων και... Περισσότερα...
Μουσείου Τύπου Πάτρας
Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Διαθέτει εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα 1300 διαφορετικών τίτλων, που περιέχονται σε 900 τόμους... Περισσότερα...
Τόπος Θυσίας Καλάβρυτα
Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης και Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το... Περισσότερα...
Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πάτρας
Ιδρύθηκε το 1973 από τον Γιάννη Μελετόπουλου και Θεόδωρου Παπαναγιώτου και στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με εκθέματα κυρίως πολεμικά του 1821.   Στα... Περισσότερα...
Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
Ιδρύθηκε το 1988 και από το 2000 λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας με σκοπό την παρουσίαση της... Περισσότερα...
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων,... Περισσότερα...
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο ιστορικός και μαρτυρικός αυτός χώρος συνδέεται άρρηκτα με... Περισσότερα...
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου
Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, που αποδίδεται στο Γερμανό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ και έχει κτιστεί το 1890. Το κτίριο είναι θαυμάσιας... Περισσότερα...
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (MET) Πανεπιστημίου Πατρών
Θεσμοθετήθηκε το 2001 ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη (καταγραφή,... Περισσότερα...
Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών
Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ή συντηρούμενων σε βάζα ζώων της ελληνικής, κατά βάση πανίδας, για παρατήρησή τους και... Περισσότερα...
Δημοτική Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου Καλάβρυτα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων μετά το θάνατο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φάσσου στις 30-9-1984 με δωρεά της οικογένειας του (συζύγου και κόρης Γιοβάνας) ίδρυσε τη... Περισσότερα...
Μουσείο Λαϊκής και Παραδοσιακής Τέχνης Πάτρας
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε το 1977 από το Πολιτιστικό Κέντρο Πάτρας προκειμένου να φιλοξενήσει αντικείμενα και δραστηριότητες από τον νεοελληνικό λαϊκό... Περισσότερα...
Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821
Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που... Περισσότερα...
Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου
Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο περίπου διακοσίων ετών με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική: διώροφο από πέτρα, με πάχος τοίχου ενός μέτρου και μεγάλα... Περισσότερα...