Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ -> Ανά περιοχή -> Στην ορεινή Αχαΐα

Στην ορεινή Αχαΐα

Ζαρούχλα

Ζαρούχλα, χωριό χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή με άφθονα νερά, καστανιές κι έλατα (υψόμετρο 1050-1200 μ.). Ένα χιλιόμετρο από το χωριό αρχίζει το ομώνυμο δάσος, που έχει έκταση 20.000 στρ. Απέχει 111 χλμ. NA από την Πάτρα.
 

Κλειτορία

Η Κλειτορία είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της Αχαΐας, σε υψόμετρο 550 μ., στη δυτική πλευρά της κοιλάδας του Αροανίου ποταμού, έχει πλούσια ιστορία η οποία ξεκινά από το Μεσαίωνα, συνεχίζει στη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία και φτάνει έως τη γερμανική Κατοχή όταν (Δεκέμβριος 1943) καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα είναι η έδρα του Δήμου Λευκασίου, με διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή. Απέχει 107 χλμ. ΝΑ από την Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας και 130 χλμ. ΝΑ μέσω Διακοπτού και Καλαβρύτων.
 

Καλάβρυτα

Ιστορική, πανέμορφη κωμόπολη με έντονη τουριστική κίνηση, κυρίως τον χειμώνα, εξαιτίας του σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου της. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Χελμού (υψόμετρο 750 μ.), στη θέση της αρχαίας πόλης Κύναιθα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί, σε αντίποινα για μια μάχη που έχασαν στην περιοχή με αντιστασιακές ομάδες, εκτέλεσαν περίπου 1.500 Καλαβρυτινούς άντρες άνω των 14 ετών και κατέκαψαν την πόλη. Απέχουν 77 χλμ. NA από την Πάτρα. 
 

Χαλανδρίτσα

Η Χαλανδρίτσα αποτελεί κωμόπολη στο κέντρο του Δήμου Φαρρών. Υπήρξε τμήμα της βαρονίας Πατρών από την οποία αποσπάστηκε σύμφωνα με το Ελληνικό Χρονικό Κατακτήσεως για να ιδρυθεί η βαρονία της Χαλανδρίτσας. Το 1216 κτίστηκε ο πύργος της βαρονίας (σήμερα γνωστός ως Παλιόπυργος) ο οποίος πρωτοκατοικήθηκε από τον Τρεμουίγ. Το 1364 (όταν η Χαλανδρίτσα αναφέρεται ως φρούριο) εξελέγη επίτροπος της ηγεμονίας ο βαρόνος Ζαχαρίας, ενώ το 1429 πολιορκήθηκε από τον Θωμά τον Παλαιολόγο. Απέχει 22 χλμ. από την Πάτρα.