Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -> Πως να φτάσετε

Πως να φτάσετε

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font

Στην Αχαΐα μπορεί να φθάσει κανείς οδικώς, σιδηροδρομικώς, με πλοίο ή ακόμα και με αεροπλάνο.
Δύο Εθνικές Οδοί- η Παλαιά και η Νέα - συνδέουν την Αχαΐα με την Αθήνα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Η Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών εξυπηρετεί τη μετακίνηση από και προς Αθήνα, καθώς και, από και προς Κόρινθο, Ναύπλιο, Τρίπολη, Επίδαυρο και τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου. Ο δρόμος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή επειδή στο μεγαλύτερο μήκος του δεν υπάρχει διαχωριστική νησίδα.

Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών

Επί Αχαϊκού εδάφους, κόμβοι εξόδου από τη Νέα Εθνική Οδό υπάρχουν:

  • Στο 148ο χλμ. (ερχόμενοι από Αθήνα) για Αιγείρα και Ακράτα.
  • Στο 159ο  χλμ.  για Διακοπτό και Καλάβρυτα.
  • Στο 172ο  χλμ. για Αίγιο.
  • Στο 182ο  χλμ. για Λόγγο.
  • Στο 206ο  χλμ. για Ρίο.

Η Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Πύργου οδηγεί προς τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία, την Κυλλήνη (απ’ όπου παίρνετε τα «φέρι» για Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο), αλλά και προς την Καλαμάτα.  

Κι αυτός ο δρόμος χρειάζεται αυξημένη προσοχή γιατί δε διαθέτει διαχωριστική νησίδα, ενώ, επειδή διασταυρώνεται με αγροτικούς δρόμους μη σας φανεί παράξενο αν ξαφνικά βρεθεί μπροστά σας κάποιο τρακτέρ. Καλού - κακού, αποφύγετε τις μεγάλες ταχύτητες. Διόδια δεν πληρώνετε.

Κόμβοι εξόδου από τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, υπάρχουν πολλοί, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  • Στο 16ο χλμ., για Βιομηχανική Περιοχή καθώς και για Δήμο Βραχναιίκων.
  • Στο 20ο χλμ., για Δήμο Ωλενίας.
  • Στο 23ο χλμ., για Κάτω Αχαΐα και την παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
  • Στο 30ο χλμ., για Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα.
  • Στο 35.5ο χλμ., για Αεροδρόμιο Αράξου, Μετόχι και Παραλία Καλογριάς.   
alt

Η οδός «111» συνδέει την Αχαΐα με την Αρκαδία, ενώ στο εσωτερικό του Νομού έχει δημιουργηθεί ένα καλό οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων προς όλα τα χωριά. Επίσης εύκολη και άνετη πρόσβαση για τους Δήμους Αροανίας, Λευκασίου και Παΐων έχει ο επισκέπτης από τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Τριπόλεως. Και μέσω της Τριπόλεως - Πατρών (111) φτάνετε άνετα και γρήγορα στους παραπάνω τρεις Δήμους.

Σιδηροδρομικώς η περιοχή συνδέεται με την Αθήνα και τον Πειραιά αλλά και με τον Πύργο και την Καλαμάτα. 

Ωστόσο αξέχαστη θα σας μείνει η διαδρομή του Οδοντωτού που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα μέσα από το εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού.

Το μεγάλο λιμάνι είναι αυτό της Πάτρας όπου τα υπερσύγχρονα πλοία κινούνται ασταμάτητα από και προς την Ιταλία, μεταφέροντας στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει και με τα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Κέρκυρα.

Το λιμάνι του Αιγίου συνδέει το Νομό Αχαΐας με το Νομό Φωκίδας ενώ προσφέρει φιλοξενία και σε εμπορικά πλοία.   Ένα ακόμα λιμάνι βρίσκεται στο Ρίο, διευκολύνοντας τη μετάβαση από εκεί προς το Αντίρριο. Πρόκειται για το γνωστό πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.   

Και κοντά στα λιμάνια, η μαρίνα της Πάτρας, για να προσφέρει φιλοξενία σε όσους ταξιδεύουν με δικά τους σκάφη. Πάντως σε πολλά σημεία, στα παράλια της Αχαΐας, υπάρχουν φυσικά λιμανάκια που λειτουργούν και ως καταφύγια μικρών σκαφών. 

alt

Ο Νομός διαθέτει αεροδρόμιο στην περιοχή του Αράξου (Δήμος Δύμης - Δυτική Αχαΐα), το οποίο εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ ενώ μελετάται η αναβάθμισή του.

alt alt

 

 

Στην ίδια κατηγορία...

Γλώσσα
Η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και φυσικά της Αχαΐας είναι η Ελληνική, αλλά μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ομιλεί την Αγγλική. Είναι σημαντικό να τονισθεί το... Περισσότερα...
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης"    Μια νέα εποχή στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές ξεκίνησε για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, με την... Περισσότερα...
Θρησκεία
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ... Το 97% των κατοίκων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Στο υπόλοιπο 3% συμπεριλαμβάνονται οι Μουσουλμάνοι, οι Καθολικοί... Περισσότερα...
Ο Νομός Αχαΐας
Ο Νομός Αχαΐας βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Έχει έκταση 3.271 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πληθυσμό 327316 κατοίκους (2001) και αποτελεί τη βασική πύλη σύνδεσης της... Περισσότερα...
Πως να φτάσετε
Στην Αχαΐα μπορεί να φθάσει κανείς οδικώς, σιδηροδρομικώς, με πλοίο ή ακόμα και με αεροπλάνο. Δύο Εθνικές Οδοί- η Παλαιά και η Νέα - συνδέουν την Αχαΐα με την Αθήνα... Περισσότερα...
Κλίμα
Ήπιο και εύκρατο κλίμα στο νομό Αχαΐας, καθιστά την περιοχή πόλο έλξης όλο το χρόνο. Το χιόνι δε λείπει το χειμώνα. Ασπρίζει τις ορεινές περιοχές του νομού... Περισσότερα...