Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -> Γαστρονομία -> Τοπικά προϊόντα -> Μοσχάτο Ρίου
E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font

Μοσχάτο Ρίου

mosxato.jpg

Είναι μία από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Θεωρείται συγγενής ποικιλία με τη γαλλική Muscat de Frontignan. Καλλιεργείται κυρίως στη νήσο Σάμο και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά τη βρίσκουμε σποραδικά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Στη Σάμο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων με αμπέλια εκτάσεων.

 

 

Είναι παραγωγική ποικιλία, μέτριας ζωηρότητας. Διαμορφώνεται κυρίως σε κυπελλοειδή σχήματα μόρφωσης (στα νησιά) αλλά και σε γραμμοειδή σχήματα Royat (Αχαΐα) και δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Παράγει κατά μέσο όρο δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό τα οποία βρίσκονται συνήθως στον τέταρτο και πέμπτο κόμβο. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στο ωίδιο και μέτρια ευαίσθητη στον περονόσπορο. Στη Σάμο, η καλλιέργεια εκτείνεται μέχρι το υψόμετρο των 800 μέτρων, σε επικλινή εδάφη διαμορφωμένα σε γραφικές πεζούλες, με πυκνότητες φύτευσης που φθάνουν και τα 750 πρέμνα ανά στρέμμα. Τα διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα του νησιού στα οποία καλλιεργείται η ποικιλία, έχουν άμεση επίδραση στον μοσχάτο χαρακτήρα των σταφυλιών και κατά συνέπεια στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων.

Τα σταφύλια της είναι μετρίου μεγέθους, κυλινδροκωνικού ή κωνικού σχήματος και πυκνόρραγα με ράγες μετρίου μεγέθους, σχήματος σχεδόν σφαιρικού. Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, η επιδερμίδα του είναι μετρίου πάχους και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα.

 

Στην ίδια κατηγορία...

Φέτα
Φέτα - γαλακτοκομικά προϊόντα   Ο νομός Αχαΐας διαθέτει μια ποικιλία τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων που διαρκώς βελτιώνονται σε ποιότητα και παραγωγή.... Περισσότερα...
Ροδίτης
Ροδίτης   Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε 32 νομούς (από 52) αλλά την συναντάμε κυρίως στον νομό Αχαΐας. Πρόκειται για μια καθαρά... Περισσότερα...
Τσίπουρο
Τσίπουρο   Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή... Περισσότερα...
Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο   Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας, ιδιαίτερης διατροφικής και οικονομικής σημασίας για την... Περισσότερα...
Ούζο
Ούζο   Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών... Περισσότερα...
Μοσχάτο Ρίου
Μοσχάτο Ρίου   Είναι μία από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Θεωρείται συγγενής ποικιλία με τη γαλλική Muscat de... Περισσότερα...
Μαυροδάφνη
Η Μαυροδάφνη Πατρών   Είναι μια έγχρωμη ελληνική ποικιλία οινοποιίας που καλλιεργείται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο (κυρίως γύρω από την περιοχή της Πάτρας)... Περισσότερα...
Τεντούρα
Τεντούρα   Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι... Περισσότερα...