Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font

spilea6.jpg

Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών

Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών - Καλαβρύτων - Κλειτορίας - Τριπόλεως.

Απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, 9 χλμ. από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη (σήραγγα Αρτεμισίου).
Το Σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, το «Σπήλαιο Λιμνών» έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια.
Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Πρόκειται για παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων.
Το χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μέτρα.
Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες.
Το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου,το οποίο προσφέρεται και για επίσκεψη, ανέρχεται σε 500 μέτρα.
Ο επισκέπτης μπαίνει στο Σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.
Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.