Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ -> Βουνά -> Αφροδίσιο - Κλωκός - Σκολίς - Μόβρη - Σκιαδοβούνι

Αφροδίσιο - Κλωκός - Σκολίς - Μόβρη - Σκιαδοβούνι

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font
klokos.jpg ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ (1.445 μ.)
 
Με πλάτη στην Αρκαδία, μεταξύ Τριποτάμων και Δάφνης ορθώνεται το Αφροδίσιο Όρος με υψόμετρο 1.445 μ. Εκεί σκαρφάλωσαν και τα όμορφα πέτρινα χωριά Βεσίνι και Δεχούνι που αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς και νοτιότερα η Δάφνη (Στρέζοβα) με το Βυζαντινό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Ο Σειραίος, ποταμός δίνει τη δροσιά του στους πρόποδες του βουνού. Το βουνό ονομάστηκε έτσι από τα περίφημα λουτρά της Αφροδίτης. Πάνω στο Αφροδίσιο όρος, βρίσκεται το μοναδικό δάσος της Μπαρμπούς με τις αιωνόβιες καστανιές που είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο της φύσης. Σ’ όλο το βουνό, βρίσκουν καταφύγιο και τροφή κοπάδια από αγριογούρουνα. Την περίοδο του κυνηγιού, γίνονται οργανωμένες εξορμήσεις κυνηγών.
Οι κορυφές του Αφροδίσιου
  • Μαύρη Βρύση: Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 1.445 μέτρων και βρίσκεται στα όρια της Αχαΐας και της Αρκαδίας.
  • Οι υπόλοιπες ψηλότερες κορυφές του όρους, είναι ο Αη Λιάς, τα Λακκώματα, η Κορακοφωλιά, (όπου δεσπόζει το βυζαντινό, εν λειτουργία γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Δάφνης) και η Φτελιά.
fteri1.jpgΚΛΩΚΟΣ (1.777 μ.)
 
Ανάμεσα στο Παναχαϊκό και στο Χελμό η φύση εγκατέστησε τον Κλωκό με χαμηλότερο ύψος (1.777 μ.) αλλά όχι λιγότερη ομορφιά. Του ‘βαλε και το Βουραϊκό και τον Σελινούντα να τον βρέχουν γύρω - γύρω, τον στόλισε με κάποια ελατοδάση αλλά και ένα εκτεταμένο πουρναροτόπι και το όρισε να στέκεται καταμεσής της Αχαΐας.
Ο Κερυνίτης ποταμός, τον χωρίζει από το Ρούσκιο (1.457 μ.) και του δίνει από μακριά την όψη μονοκόρυφου βουνού. Είναι ενδιαφέρον βουνό και προσεγγίζεται εύκολα μέσω Αιγίου, από το χωριό Πτέρη (υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα).
Πάνω απ’ το χωριό Πτέρη βρίσκεται ένα πανέμορφο ελατόδασος. Στις ανοιχτές εκτάσεις του Κλωκού θα συναντήσουμε τον κοκκινοκεφαλά. Περί πουλιού πρόκειται, όχι συνηθισμένου. Η εντυπωσιακή βραχοκορυφογραμμή του Πεπελενίκου (1.405μ.) είναι ένα από τα σημεία συνάντησης, την εποχή της αναπαραγωγής, δεκάδων χιλιάδων coccinella septepunctata (πασχαλίτσα)! Η κορύφωση του μεγαλείου της φύσης!
 
altΣΚΟΛΙΣ (960 μ.)
 
Η πεδινή Δυτική Αχαΐα έχει το δικό της «βουναλάκι» που το ανακάλυψαν οι αναρριχητές αλλά και οι ανεμοπτεριστές και περνούν θαυμάσια σκαρφαλώνοντας ή πετώντας. Μόλις 960μ. υψόμετρο το βουνό αυτό και η ομορφιά του εντοπίζεται στους γυμνούς και απόκρημνους βράχους του. Οι παλιοί λένε ότι μόλις συννεφιάσει η βουνοκορφή του («πιάσει κατσούλα»), η βροχή είναι θέμα ωρών.   Το όρος Σκόλις βρίσκεται δυτικά του Ερύμανθου και η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 960 μέτρων. Το βουνό, το λένε πολλοί και Σανταμέρι, στο διάστημα που καλύπτει πάνω από το ομώνυμο χωριό αλλά και Πορτέικο, στο διάστημα που βρίσκεται πάνω από το χωριό Πόρτες.
 
xlorida.jpgΜΟΒΡΗ (692 μ.)
 
Είναι η προέκταση του όρους Σκόλις στα Δυτικά της Αχαΐας και το ύψος του μόλις που αγγίζει τα 692 μέτρα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μαυρονέρι επειδή οι κάτοικοι της Αχαΐας, «ενοχοποιούσαν» το βουνό για τα μαύρα σύννεφα που έρχονταν από αυτό και έφερναν βροχή. Από το Μαυρονέρι πήραν το όνομά τους και τα Μαύρα Βουνά του Αράξου. Οι Φράγκοι παρέλαβαν την ονομασία, και κατά την εκφορά της Mauvre την έκαναν Μόβρη.
 
skolis_santameri.jpgΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ (1.466 μ.)
 
Είναι σαν προέκταση του Ερύμανθου στα αριστερά του όπως κοιτάζετε το χάρτη. Με πλάτη στο Νομό Ηλείας και υψόμετρο 1.466 μ. «βλέπει» προς την περιοχή της Τριταίας.

 




Φωτογραφίες: http://fteri-aigio.gr

 

Στην ίδια κατηγορία...

Αφροδίσιο - Κλωκός - Σκολίς - Μόβρη - Σκιαδοβούνι
ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ (1.445 μ.)   Με πλάτη στην Αρκαδία, μεταξύ Τριποτάμων και Δάφνης ορθώνεται το Αφροδίσιο Όρος με υψόμετρο 1.445 μ. Εκεί σκαρφάλωσαν και τα όμορφα πέτρινα χωριά... Περισσότερα...
Παναχαϊκό Όρος
ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ (1.926 μ.)   Στη «βιτρίνα» του Νομού για τον ταξιδιώτη που έρχεται διά θαλάσσης και φθάνει στο λιμάνι της Πάτρας, δεσπόζει ο Παναχαϊκός με υψόμετρο... Περισσότερα...
Όρος Χελμός
ΧΕΛΜΟΣ ή ΑΡΟΑΝΙΑ (2.355 μ.)   Κοντά στα σύνορα με το Νομό Αρκαδίας, στην περιοχή των Καλαβρύτων στέκεται αγέρωχος ο Χελμός με υψόμετρο 2.355 μ. Στα σλαβικά το όνομά του... Περισσότερα...
Ορεινή Αχαΐα
Ο Νομός Αχαΐας καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από λόφους και βουνά που τα συνοδεύουν θρύλοι, μύθοι, παραδόσεις αλλά και πλούσια ιστορία καθώς αποτέλεσαν ορμητήρια των... Περισσότερα...
Όρος Ερύμανθος
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ (2.224 μ.)   Στα σύνορα με το Νομό Ηλείας, εκεί που χαμηλώνει ο Χελμός, ψηλώνει το όρος Ερύμανθος. Οι Δήμοι Αροανίας, Καλαβρύτων, Τριταίας και Φαρρών... Περισσότερα...