Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ -> Παραλίες

Παραλίες

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font
Στις παραλίες της Αχαΐας τουλάχιστον ένα είναι βέβαιο, ότι δε θα πλήξετε, είτε πάτε δυτικά στα νερά του Ιόνιου Πελάγους, είτε ανατολικά στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο. Παραλίες με αμμουδιά, βότσαλο, αμμοβότσαλο, βραχώδεις στις σκιές των βουνών και λόφων, παραλίες με όρμους, απόμερες - κοσμοπολίτικες, γραφικές, ήρεμες, ατίθασες. Για όλα τα γούστα. Και δίπλα στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, πλήθος από μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες. Για καφέ, ποτό, ούζο, φαγητό με θαλασσινές λιχουδιές.
Από την Αιγείρα ως το Ρίον, η θάλασσα και οι παραλίες έχουν λίγο - πολύ κοινά χαρακτηριστικά. Νερά πεντακάθαρα, αρκετά δροσερά, με βυθό που σας προκαλεί να τον εξερευνήσετε.
Από βότσαλο και αμμοβότσαλο οι παραλίες, έχουν μέσο πλάτος 3 - 5 μέτρα. Κι όταν σας κάψει ο ήλιος, θα βρείτε σίγουρα κάποιο ίσκιο καθώς ουκ ολίγα δέντρα (κυρίως αλμυρίκια) υπάρχουν εγγύς του γιαλού. Ακόμα καλύτερα βεβαίως θα περάσετε στα ταβερνάκια που βρίσκονται συνήθως δύο βήματα κοντά σας.
Από το Ρίον έως τα Καμίνια τα νερά συνεχίζουν να είναι δροσερά αλλά κυριαρχεί πια το αμμοβότσαλο. Και εδώ πάντως ίδιο το σκηνικό. Παραλίες πλάτους 3 - 5 μέτρων, με δένδρα για ίσκιο και δεκάδες ταβερνάκια εκεί που σκάει το κύμα.
Από την Κάτω Αχαΐα και έως την Καλογριά, χορτάστε άμμο. Εδώ τα νερά είναι πιο ζεστά και η θάλασσα πιο ξέβαθη (ρηχή). Αναμφίβολα είναι ο ιδανικός τόπος για όσους ξαπλώνουν το κορμί τους με τις ώρες για να το μαυρίσει ο ήλιος. Πολυσύχναστες, οργανωμένες παραλίες (Λακκόπετρα, Νιφορέικα, Καλαμάκι, Καλογριά) πλάτους άνω των 10 μέτρων (στην Καλογριά και στο Γιαννισκάρι μην προσπαθήσετε να μετρήσετε, είναι ατέλειωτο το πλάτος) προσφέρονται για ηλιοθεραπεία αλλά και παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι. Ρακέτες, beach - soccer, τρέξιμο στην άμμο.
Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η διεθνής αναγνώριση για τις όμορφες και καθαρές παραλίες του Νομού. Έτσι, γαλάζιες σημαίες απονεμήθηκαν για το 2009, στις παραλίες Καλογριάς, Λακκόπετρας, Ακταίο Ρίου, Διγελιώτικα και Αλυκή Αιγίου, Ροδοδάφνης (Αβύθου), Σελιανιτίκων, Λόγγου, Πούντα Διακοπτού (www.eepf.gr/blueflagGR2009.htm). Όλες οι παραλίες έχουν εύκολη πρόσβαση από τις Παλαιές Εθνικές Οδούς Κορίνθου - Πατρών και Πατρών - Πύργου.
 
 
 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΑΙΓΕΙΡΑ ΕΩΣ ΡΙΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΠΟ ΡΙΟ ΕΩΣ ΑΛΙΣΣΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΠΟ Κ. ΑΧΑΪΑ ΕΩΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑ
Αιγείρας Αγυιάς Κάτω Αχαϊας
Οικονομαιίκων - Μαυρεντίου Παραλίας Αλυκών
Ακράτας Ροϊτίκων Νιφοραιίκων
Ποροβίτσας Μονοδενδρίου Καλαμακίου
Κρυονερίου Τσουκαλαιίκων Μαύρης Μύτης
Πλατάνου Καμινιών Γιαννισκάρι
Τράπεζας Αλισσού Καλόγριας
Διακοπτού    
Ελαιώνα    
Ροδιάς    
Νικολαιίκων    
Βαλιμιτίκων    
Τεμένης    
Διγελιωτίκων    
Άκολης    
Σελιανιτίκων    
Λόγγου    
Λαμπίρι    
Παναγοπούλας    
Καμαρών    
Κάτω Ροδινής    
Ψαθόπυργου    
Αραχοβιτίκων    
Αγίου Βασιλείου    
Ακταίον    
 

 

 

Στην ίδια κατηγορία...

Παραλίες
Στις παραλίες της Αχαΐας τουλάχιστον ένα είναι βέβαιο, ότι δε θα πλήξετε, είτε πάτε δυτικά στα νερά του Ιόνιου Πελάγους, είτε ανατολικά στον Πατραϊκό και... Περισσότερα...
Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
Στις 10 Μαρτίου του 1896, όταν άρχισε το ταξίδι του ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι’... Περισσότερα...